Mijn rentevaste periode loopt af, wat nu?

Tijd voor verlengen óf oversluiten

Drie maanden voordat de rentevaste periode van mijn hypotheek afloopt, ontvang ik van mijn hypotheekverstrekker een voorstel om mijn rente opnieuw vast te stellen. Het kan interessant zijn om daar op in te gaan, maar vaak is een overstap naar een andere hypotheekverstrekker een betere optie. Door over te stappen kan ik vaak een scherpere rente krijgen en mogelijk ook nog eens tegen betere voorwaarden.

Scherpere rente
Door over te stappen kan een rentevoordeel behaald worden wat al snel honderden euro tot zelfs meer dan duizend euro per jaar kan schelen. Kies ik voor een lange rentevaste periode dan werkt dit renteverschil dus ook erg lang door.

Wijziging van risicoklasse
Hoe hoger de hypotheek ten opzichte van de waarde van mijn woning, hoe hoger de rente is. Sommige hypotheekverstrekkers passen de rente automatisch aan als ik voldoende hebt afgelost. Als ik overstap naar een hypotheekverstrekker die dat automatisch doet, kan ik over een nieuwe rentevaste periode van 10 tot 20 jaar ook al snel 0,2% besparen. 

Woningwaarde

Ook de actuele woningwaarde is bij het einde van de rentevaste periode van belang. Als ik overstap naar een nieuwe hypotheekverstrekker, wordt de nieuwe rente bepaald op basis van een nieuwe taxatie van mijn woning. De actuele waarde dus. Blijf ik bij mijn huidige geldverstrekker, dan is de kans groot dat zij hun rentevoorstel doen op basis van de oorspronkelijke waarde van mijn woning. De laatste jaren is de woningwaarde in de meeste gevallen fors gestegen. Als ik mijn woning voor de huidige hypotheekverstrekker opnieuw laat taxeren, dan kan ik daarmee in een andere tariefsklasse komen en mogelijk ook zo weer enkele tienden aan rente minder gaan betalen.

Aflossingsvrij leningdeel
Heb ik ook een deel aflossingsvrij in mijn hypotheek? Sommige hypotheekverstrekkers rekenen voor aflossingsvrij een forse opslag van 0,25% of meer. Andere hypotheekverstrekkers rekenen die opslag niet. Dat maakt het oversteppen met een aflossingsvrij deel weer interessant.


Onderneem direct actie
Drie maanden voordat de huidige rentevaste periode afloopt, krijg ik van mijn geldverstrekker een verlengingsvoorstel. Hierin doet de geldverstrekker een voorstel tegen welk percentage er een nieuwe rentevaste periode kan worden afgesproken. Er worden vaak meerdere rentevaste periodes voorgelegd.

Het voorstel moet minimaal drie maanden voor de einddatum verstrekt worden, dat is een wettelijke plicht. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om te kiezen voor een alternatief als ik niet akkoord gaat met het voorstel. Als ik dus een voorstel heb ontvangen, neem ik direct contact op met mijn adviseur om het te bespreken. 

Aan het eventuele oversluiten zijn natuurlijk kosten verbonden, maar de besparing op de maandlasten kan deze kosten weer ruimschoots compenseren.