Wanneer kun je boetevrij aflossen?

In de meeste hypotheken is vastgelegd dat er 10% tot 20% boetevrij afgelost mag worden per jaar.  

Bij sommige hypotheekverstrekkers kan ik boetevrij aflossen uit eigen middelen. Hypotheekverstrekkers kunnen ook verdere eisen stellen bij het extra aflossen. Bijvoorbeeld minimaal €500 per keer aflossen.

Sinds de sterke daling van de huizenprijzen in de periode 2008 tot 2014, is het extra aflossen op de hypotheek populair geworden. Vooral huiseigenaren, waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis, kiezen ervoor om extra af te lossen. Door de hypotheekschuld te verlagen wordt het huis weer verkoopbaar.

Bij sommige hypotheekverstrekkers moet een extra aflossing eerst worden aangevraagd. Ik kan mijn adviseur vragen mij hierbij te helpen. Hypotheekverstrekkers als ING, Florius en SNS Bank bieden de mogelijkheid om extra aflossingen te incasseren via een automatische incasso.

Per de einddatum van de rentevast periode kan er onbeperkt extra worden afgelost. Ook bij verkoop van het huis kan er in de meeste hypotheken boetevrij worden afbetaald. Ik overleg wel eerst met mijn adviseur in hoeverre het aan te raden is om extra af te lossen. Het kan namelijk nadelige fiscale gevolgen hebben.