Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Je betaalt alleen maar rente

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal ik tijdens de looptijd alleen maar rente. Ik los dus niets af en daarmee bouw ik ook geen vermogen op.

De aflossingsvrije hypotheek is, omdat er niet wordt afgelost, de hypotheek met de laagste bruto maandlasten. Als ik een aflossingsvrije hypotheek hebt, houd ik wel aan het eind van de looptijd een schuld over.

Een aflossingsvrije hypotheek is niet voor iedereen geschikt. Vanwege de overblijvende schuld is het belangrijk om te kijken of ik die schuld dan wel kan betalen.

Sinds 1 januari 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Andere hypotheekvormen afgesloten vóór 2013 worden gerespecteerd. Het blijft dus mogelijk om de hypotheekrente in deze hypotheekvormen af te trekken van het inkomen.

Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek:

  • Is de aflossingvije hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013 dan heb ik maximale hypotheekrenteaftrek.

Nadelen van de aflossingsvrije hypotheek:

  • Ik los niets af. Er blijft daardoor een schuld over die mogelijk in één keer moet worden afgelost aan het einde van de looptijd.
  • Vaak mag ik geen aflossingvrije hypotheek voor het volledige hypotheekbedrag. De meeste banken hanteren een maximum van 50% van de marktwaarde van je woning.

Aflosvrij