Ben je in vaste dienst of tijdelijk dienstverband?

Vraag een werkgevers- of intentieverklaring aan

Ben ik in loondienst? Dan heb ik voor mijn hypotheekaanvraag een werkgeversverklaring nodig. In combinatie met mijn loonstroken, krijgt de hypotheekverstrekker met dit document inzicht in mijn inkomen. De werkgeversverklaring is een standaardformulier, waarmee gegevens opgevraagd worden over mij, mijn werkgever en de aard van mijn dienstverband. Deze gegevens zijn nodig voor de hypotheekverstrekker om te bepalen of ik in aanmerking kom voor een hypotheek.

Intentieverklaring
De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Hoewel hierover vaak verwarring bestaat, is het geen apart document. Dit deel moet de werkgever invullen als ik geen vast contract hebt, dus bij een tijdelijk contract of als ik nog in de proeftijd zit. De intentieverklaring staat op het formulier vermeld als ‘verklaring voortzetting dienstverband’. Hiermee geeft de werkgever bij de geldverstrekker aan van plan te zijn mijn dienstverband te verlengen met een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd. De intentieverklaring verplicht mijn werkgever niet om je contract ook daadwerkelijk te verlengen

Wat als ik geen intentieverklaring krijgt van mijn werkgever?
Stel, ik krijg geen intentieverklaring van mijn werkgever. Dat is vervelend, maar het betekent niet per se dat ik de hypotheek niet rond kan krijgen. De hypotheekadviseur kan mij ook zien als een flexwerker. De adviseur rekent dan met mijn gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. 

Ik ben zelfstandig ondernemer
Check bij de hypotheekverstrekkers wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.